Ovesné vločky nejen do kaše

Pokud se trochu zajímáte o zdravé stravování, určitě jste už slyšeli o ovesných vločkách. Ovesné vločky jsou kvalitním příjmem sacharidů, pro většinu lidí lehce stravitelné, což je také důvod, proč jsou tak populární, a proč jsou součástí téměř každého jídelníčku.

Většina lidí si představí ovesnou kaši, když mají v jídelníčku ovesné vločky či se chtějí stravovat zdravěji a vyměnit nezdravé snídaně právě za vločky. Dnes se podíváme, jak takovou kaši můžete vylepšit, na jaké způsoby kaši připravit, ale také kam jinam vločky můžete přidat.

KAŠE NA TISÍC ZPŮSOBŮ

Kaše z ovesných vloček je jeden z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak si ovesné vločky připravit. Pokud si koupíte instantní vločky, stačí je zalít horkou vodou, počkat pár minut a máte hotovo.

Kaše ale nemusí být nuda!

Sladidla

Jako sladidlo můžete použít různé příchutě proteinů a tím dodat kaši vždy jinou chuť. Další možností, jak si kaši dochutit jsou umělá sladidla v podobě kapek, které zakoupíte téměř na každém eshopu se zdravou výživou. Můžete také sáhnout mezi přírodní sladidla jako je med či stévie.

Jak vařit

Kaši můžete vařit pouze s vodou či pouze zalít, ale sáhnout můžete také po mléce, nejlépe například po mandlovém.

Co na kaši

Na kaši můžete přidat ovoce, čtvereček kvalitní hořké čokolády, kokos, ořechy. Fantazii se meze nekladou, ale nezapomínejte, bavíme se o zdravé kaši.

Jak ji vylepšit

Kaši můžete také vylepšit.

Prvním tipem je přidat do kaše vejce či vyšlehaný bílek, který jednak přidá bílkoviny, také přidá na objemu, ale hlavně vylepší chuť a konzistenci kaše.

Dalším tipem je přidání kypřícího prášku, stačí pár gramů, dát na pár minut do mikrovlné trouby a uvidíte, že dosáhnete také lepší konzistence kaše.

A v poslední řadě mě napadá už jen přidání nastrouhané cukety do kaše, kdy vše společně povařte. Věřte mi, že chuť cukety vůbec neucítíte, ale cuketa přidá na objemu jídla a více vás zasytí.

MUGCAKE

Kromě kaše, můžete z ovesných vloček také udělat mugcake. Jak název vypovídá, jedná se o jednoduchý dezert z hrníčku, kdy stačí přidat do hrnku ovesné vločky, zalít horkou vodou, přidat jakékoliv sladidlo a vejce. Vše dáte na pár minut do mikrovlné trouby, poté už jen přendáte na talíř a dozdobit můžete opět ořechy, ovocem či jogurtem.

Pro lepší konzistenci mugcaku můžete ovesné vločky ještě více namlít. Také můžete přidat skořici, tvaroh či ořechy rovnou do směsi a udělat si mugcake zajímavější.

LÍVANCE

Kromě kaše a mugcaku, si můžete také udělat zdravé lívance. Recept je stejný jako u mugcaku, smícháte vločky s vejcem, přidáte horkou vodu, sladidlo, můžete přidat i například rozmixovaný banán a dát na pánev. Podávejte s jogurtem či tvarohem, můžete také použít bezkalorické sladké omáčky.

NA SLANO

Ovesné vločky nemusíte zaškatulkovat pouze jako surovinu do sladkých pokrmů.

Omeleta

Můžete je přidat do omelety, kdy stačí smíchat vejce s vločkami a společně opéct. Opět můžete omeletu vylepšit nastrouhanou cuketou a dochutit chilli.

Karbanátky

Ovesné vločky mohou také nahradit mouku v karbanátkách, kdy můžete smíchat vločky s mletým masem, nechat upéct v troubě (smažení v oleji moc zdravé není, co si budeme povídat) a máte hotový zdravý, tradiční oběd.

Pizza

Že je pizza nezdravá? Nemusí tomu tak vždy být.

Udělejte si zdravou pizzu, kde mohou být ovesné vločky hlavní surovinou. Stačí opět smíchat vločky s vejcem, přidat nastrouhanou cuketu či uvařenou a rozmixovanou brokolici, okořenit a dát do trouby na pečící papír. Jakmile se tato “placka” upeče, přidejte šunku, sýr či oblíbenou zeleninu a nechte ještě pár minut v troubě dopéci. Můžete dochutit trochou kečupu bez přidaného cukru a podávat.

ZÁVĚREM

Teď, když už víte, kde všude a na jaké způsoby můžete vločky použít, stačí se už jen vydat do kuchyně a dát se do akce. Dieta a zdravý životní styl nemusí být nuda a o omezování se. Snažte se jídla obměňovat, ať vás vždy baví, máte na ně chuť a užíváte si tu cestu za lepší postavou a zdravím.