Není protein jako protein

Protein je doplněk výživy sloužící k doplnění bílkovin do těla. Stal se jedním z nejoblíbenějších a rovněž podstatným suplementačním produktem mezi sportovci. Nedostatkem bílkovin trpí velká část populace a protein je skvělý nástroj ke zvýšení množství proteinu v těle. Na trhu je na výběr hned z několika druhů včetně různých příchutí, který je ten správný?

Dělení proteinů

Syrovátkové proteiny

Vědecké studie dokazují lepší využitelnost právě proteinů syrovátkových, mají větší množství aminokyselin a i přes obsah laktózy se řadí mezi lepší volbu než protein rostlinný.

Syrovátkový koncentrát – jedná se o jeden z nejpopulárnějších proteinů a také nejvíce využívaných, obsah bílkovin se pohybuje zpravidla okolo 60% – 80% a pyšní se rychlou vstřebatelností, je proto nejčastěji využíván po tréninku (či fyzické aktivitě). Koncentráty jsou cenově dostupné a na výběr máte obvykle hned z několika příchutí. Pozor si však dejte na vysoký obsah cukrů a tuků.

Syrovátkový izolát – jedná se o protein s vyšším množstvím bílkovin – okolo 90%. Nejčastěji neobsahuje téměř žádný mléčný cukr a z toho důvodu je vyhledáván především v období diet, kdy hlídáte každý gram cukru a tuku. Cenově je dražší než syrovátkový koncentrát, nabízí však méně kalorií na dávku.

Syrovátkový hydrolyzát – jedná se o nejrychleji vstřebatelný protein s obsahem bílkovin okolo 80%.

Micelární kasein – tento protein obsahuje okolo 70% až 80% bílkovin a jednou z hlavní výhod je pomalá vstřebatelnost, proto je doporučeno tento protein využívat především večer – před spaním, kdy během noci se do organismu postupně uvolňují bílkoviny a dochází tak ke svalovému růstu.

Rostlinné proteiny

Rostlinné proteiny jsou vyhledávány především vegetariány či vegany a stávají se stále více populárními. Vědecké studie ukazují lepší kvalitu u proteinů syrovátkových, to však neznamená, že rostlinné proteiny nejsou kvalitní a jsou špatným zdrojem bílkovin. Mezi nejvyhledávanější rostlinné proteiny patří protein hrachový, sójový, rýžový nebo konopný. Rostlinné proteiny nejsou příliš chutné, svou roli “doplňovače” bílkovin však v organismu hrají na výbornou.

Při výběru proteinů dbejte na složení a také původ a způsob zpracování. Jak využít nebo použít protein ve svém jídelníčku máte na výběr hned z několika variant – jako proteinový nápoj, ale hodí se také do ovesných kaší, zdravých palačinek, muffinů a dalších zdravých dezertů, kterým nejen doplní bílkoviny, ale které také osladí a dodá jim chuť podle zvolené příchutě.