Sacharidy a jejich role v optimálním zdraví dominují diskusím o lidské stravě téměř 5 desetiletí. Běžná strava a doporučení se každoročně rychle mění. Současně vědci objevují nové informace o tom, jak vaše tělo tráví a reaguje na sacharidy. Proto se možná stále ptáte, jak zařadit sacharidy do svého jídelníčku, nebo kvůli čemu je některým sacharidům tak těžké říci ne. Tento článek se zabývá současným výzkumem, zda jsou sacharidy návykové a co to znamená pro jejich roli v lidské stravě.
Co jsou to sacharidy?
Sacharidy jsou jedním z hlavních makronutrientů, které vaše tělo potřebuje. Ve skutečnosti ze všech makronutrientů jsou sacharidy pravděpodobně nejdůležitějším zdrojem energie pro buňky, tkáně a orgány vašeho těla. Nejenom, že sacharidy vytvářejí energii, ale také ji pomáhají ukládat.
Přestože slouží jako dobrý zdroj energie, nejedná se o jejich jedinou funkcí. Sacharidy také slouží jako prekurzory kyseliny ribonukleové (RNA) a kyseliny deoxyribonukleové (DNA), transportních molekulárních dat a procesů signalizace buněk.
Když uvažujete o sacharidech, často prvními druhy potravin, které přijdou na mysl, jsou rafinované sacharidy, jako jsou koláče, sušenky, pečivo, bílý chléb, těstoviny a rýže. Mnoho zdravých potravin obsahuje však také sacharidy, jsou jimi ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnný chléb, těstoviny a rýže.
Jsou sacharidy návykové?
Možná jste si všimli, že někdy může být těžké odolat nezdravému jídlu, zejména s vysokým obsahem rafinovaného cukru, soli a tuku. Mnoho lidí přemýšlelo, zda se jedná o věc vůle, behaviorálních nebo psychologických vlastností nebo dokonce chemie mozku. Někteří lidé se dokonce začali ptát, zda mohou být sacharidy návykové stejným způsobem, jako mohou jiné látky nebo chování.
Jedna hlavní studie odhalila silné důkazy, že jídla s vysokým obsahem sacharidů stimulují oblasti mozku, které jsou spojeny s touhami a odměnami. Tato studie zjistila, že muži s obezitou nebo nadváhou vykazovali po jídle s vysokým GI vyšší mozkovou aktivitu a větší hlad ve srovnání s jídlem s nízkým GI.
GI znamená glykemický index, udává míru toho, jak sacharidy v jídle ovlivňují hladinu cukru v krvi. Jídlo s vysokým GI zvyšuje hladinu cukru v krvi rychleji než jídlo s nízkým GI.
Tyto poznatky naznačují, že lidská touha po sacharidech by mohla mít mnohem více společného s chemií mozku, než se původně domnívalo.
Někteří vědci zašli tak daleko, že naznačují, že rafinované sacharidy ve formě fruktózy mají návykové vlastnosti, které se velmi podobají vlastnostem alkoholu. Fruktóza je jednoduchý cukr, který se nachází v ovoci, zelenině a medu. Tito vědci zjistili, že fruktóza stejně jako alkohol podporuje inzulínovou rezistenci, abnormální hladiny tuků v krvi a zánět jater.
Zdá se, že sacharidy s vysokým GI, které podporují rychlé změny hladiny inzulínu a cukru v krvi, také ovlivňují hladinu dopaminu. Dopamin je neurotransmiter ve vašem mozku, který odesílá zprávy mezi buňkami a ovlivňuje způsob, jakým prožíváte potěšení, odměnu, a dokonce i motivaci.
Jak zvládat chuť na sladké.
Přestože výzkum ukazuje, že sacharidy vykazují některé návykové vlastnosti, existuje mnoho technik, které můžete použít k překonání touhy po sacharidech a jiných nezdravých potravinách.
Zde je několik tipů, které můžete vyzkoušet:
Konzumujte dostatek bílkovin. Živočišné i rostlinné zdroje bílkovin, včetně masa, vajec, tofu a fazolí, jsou známé tím, že vám pomáhají zůstat sytými déle.
Zařaďte do stravy potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina snižuje glykemický index jídla. Zároveň prospívá vašemu střevnímu mikrobiomu, jehož stav také ovlivňuje chuť na sladké. A také zvyšuje pocit sytosti.
Udržujte se hydratovaní. Některé výzkumy naznačují, že dehydratace může vyvolat touhu po soli. Protože mnoho slaných potravin má také vysoký obsah sacharidů, může pitná voda po celý den odvrátit touhu po obou druzích potravin.
Pohybujte se. Zvýšení úrovní vaší aktivity pomocí běhu, silového tréninku nebo jakéhokoli jiného cvičení dle vašeho výběru spustí uvolnění endorfinů, které by mohly přerušit vaše chuť k jídlu.
Nikdo ovšem není dokonalý. Pokud občas podlehnete chuti na sladké, tak jednoduše zvažte, co příště můžete udělat jinak, aby se to příště nestalo.