Proteinové nápoje jsou oblíbené nejen u fitness nadšenců. Nejčastěji vídáte kulturisty, jak si po náročném tréninku vypijí svůj proteinový shake, snědí banán a teprve poté vyrazí z posilovny. Často si připravují proteinové nápoje také ženy v dietách jako svačinu, která jim dodá kvalitní bílkoviny a zasytí na delší dobu (delší než třeba po konzumaci pouhého jablka). Někdo připravuje protein s mlékem, jiný s vodou, další s ovocem nebo chia semínky. Jak by takový ideální proteinový nápoj měl vypadat? Na odpověď se podíváme v tomto článku.
Protein a mléko
Je správné míchat proteinový prášek s mlékem? Odpověď zní NE. Syrovátkové proteiny jsou vyráběny z mléka, kdy z bílkovin odstraňují doprovodné látky, které zpomalují a zhoršují vstřebávání bílkovin. Tím, že protein smícháte s mlékem, prakticky zničíte veškerou snahu výrobců proteinů o co nejlepší vstřebatelnost a využitelnost. Mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu), který zpomaluje využítí bílkovin z proteinového prášku. Není vhodné proto míchat syrovátkový protein (to samé platí také u kaisenových proteinů) s mlékem.
Proteinový nápoj tvořený syrovátkovým proteinovým práškem a vodou je nejlepší volbou po silovém tréninku či jiné sportovní aktivitě. Dochází k nejrychlejšímu vstřebání a využití bílkovin, které Vaše tělo vyžaduje po fyzickém výkonu.
Protein jako svačina
Proteinový nápoj je také skvělou svačinou (či snídaní). Aby Vás proteinový shake zasytil na delší dobu a doplnil veškeré makrožoviny (včetně vitamínů a minerálů), je vhodné do proteinového nápoje přidat také ovoce a zdroj tuků, kterým můžou být chia semínka nebo jiné ořechy. Proteinové, ovocné nápoje budou sladké po ovoci (a také proteinu) a při přidání kostky ledu Vás v letních, teplých dnech příjemně osvěží, zasytí a dodají potřebné živiny.
Nízký příjem bílkovin je nejčastějším problémem široké populace a dostatečný příjem zmíněných bílkovin je klíčovým v každé dietě, proto je proteinový prášek skvělým pomocníkem. V jedné dávce dodáte tělu okolo 20 až 40 gramů kvalitních bílkovin.
Při výběru proteinových prášků sledujte výživové tabulky o složení produktu a vybírejte takové, které neobsahují velké množství sacharidů (cukrů) a tuků. Věnujte pozornost také metodě zpracování, která hraje také významnou roli (o tom třeba zase příště).