Že je jednodušší zajít si do restaurace či do místní jídelny? Jednodušší to samozřejmě je, ale lepším řešením vůbec ne. V dnešním článku si řekneme, proč je výhodné si vařit a připravovat jídlo doma, a proč omezit stravování v restauracích.
Samozřejmě neříkám, že jednou za čas si dopřát jídlo z dobré restaurace je špatně a zakázáno, to vůbec ne. Většinu jídel v týdnu by ale měla tvořit kvalitní jídla, nejlépe vámi předem připravená. Proč je tomu tak?
Víte, z čeho vaříte
Prvním benefitem, proč si začít vařit doma a připravovat si jídlo sami, je určitě to, že víte, co vše do jídla přidáváte. Jednak můžete vybírat pouze z kvalitních a zdravých surovin, ale také můžete potraviny započítat (i zvážit) a mít tak přehled o přijatých kaloriích.
V restauraci není vždy jednoduché odhadnout počet kalorií v daném pokrmu. Navíc pokud se jedná o složitější jídla, například různé omáčky či směsi, nevíte, jaké potraviny vše do pokrmu patří. Jednou za čas vám kaloričtější jídlo samozřejmě neublíží, ale pokud se budete stravovat každý den v restauracích, navíc budete jíst jídla, u kterých neznáte kalorickou hodnotu a jsou převážně “nezdravá”, může to být důvodem nabírání váhy.
Navíc si díky uvaření doma můžete pohlídat, kolik oleje či másla do jídla přidáte, můžete se vyhnout zpracovaným potravinám a volit pouze kvalitní suroviny.
Ušetříte
Dalším důvodem, proč si začít připravovat obědy doma, je finanční stránka. Díky domácí přípravě můžete ušetřit více než možná očekáváte. Z ušetřených peněz si poté můžete zajít jednou za čas do “lepší” restaurace, kde si můžete dopřát kvalitní a zdravé jídlo.
Krabičkujte
Pokud nemáte možnost si připravit jídlo doma, kde si ho můžete také v klidu sníst, připravte si krabičky. Nejen, že ušetříte peníze, tak kalorie, ale také si zajistíte pravidelnou stravu, což je také prospěšné pro vaše zdraví. Ne vždy totiž má každý čas vysedávat v restauraci, proto většina lidí raději zvolí jídlo úplně vynechat nebo se “zaplácnout” něčím malým, což většinou představují různé čokoládky či tyčinky.
Díky tomu, že budete mít s sebou připravenou krabičku s kvalitním jídlem, můžete se v klidu v práci o pauzu najíst, nemusíte vyčkávat v restauraci na příchod číšníka. Víte, co sníte, budete jíst pravidelně a vyhnete se nezdravým tyčinkám apod.