5 tipů na zdravou snídani

Pořádná snídaně Vám dodá energii na celý den. Vyhněte se rychlé kávě s koblihou a nastartuje svůj produktivní den třeba některým z těchto rychloreceptů.

Ovesná kaše

Uvaření výživné domácí ovesné kaše Vám zabere asi 10 minut, navíc představivostí se zde meze nekladou. Nechte si třeba přes noc namočených 50 g vloček. Ráno do nich přilijte ještě trochu vody a dejte vařit. Míchejte do požadované konzistence a základ kaše je hotový. Je to opravdu prosté. Podle svých preferencí pak můžete přidat třeba protein, vanilkový prášek, lžičku čaje matcha, oblíbené sladidlo, ořechy (nebo másla z nich) a ovoce. Každý den si tak můžete připravit originální snídaní.

Tip: Do základu přimíchejte na jemno nastrouhanou cuketu. Je chuťově neutrální, dobře kaši zahustí a dodá pokrmu tolik potřebnou vlákninu.

Mugcake

Pro přípravu rychlého mugcaku Vám postačí vločky, vejce, jogurt nebo tvaroh a pak opět oříšková másla, nebo třeba mák, či kokos. V hrníčku smíchejte dohromady všechny ingredience a na 1 minutu a půl vložte při středním výkonu do mikrovlnné trouby. Pak z hrníčku vyklopte a máte skvělou, vláčnou buchtu, která Vás zasytí na dlouhou dobu.

Tip: Na dno hrníčku dejte čtvereček hořké čokolády. Po vyklopení buchty z hrníčku se rozteče a esteticky bude pokrm vypadat ještě lépe

Pizza

Ano, čtete správně. Milovníci slaných jídel si mohou připravit nutričně vyváženou pizzu k snídani. Na jednu porce smíchejte asi 40 g mletých vloček, 100 g tvarohu a jedno vejce. Těsto vyválejte a rozprostřete do formy. Následně přidejte ingredience na základě vlastních preferencí. Třeba rajčatový protlak, zeleninu, houby a kvalitní šunku. Při 180 stupních máte za 15 minut upečeno.

Tip: Jste-li v dietě, dát do těsta místo celého vejce jen bílek. Na rozdíl od žloutku neobsahuje skoro žádný tuk a těsto slepí dokonale.

Jogurt s domácí granolou

Udělat si doma vlastní granolu není vůbec těžké. Prakticky v míse smícháte to, co máte rádi. Ovesné, žitné, nebo pohankové vločky, různé druhy ořechů a semínek, sušené ovoce, pak máslo nebo olej, oblíbené sladidlo a třeba skořici. Směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a při 150 stupních pečte asi půl hodiny. Během pečení granolu obas promíchejte a následně nechte vychladnout. Hotovou ji pak uschovejte do uzavíratelné nádoby a máte skvělou domácí granolu do jogurtu.

Tip: Jako sladidlo je výborné použít i ovocný sirup, nejlépe domácí. Granola z pohankových vloček s domácím bezovým sirupem je prostě nebe.

Pošírované vejce

Vejce jsou nutričně velice bohaté a zasytí. Vyměňte svůj ranní croissant za míchaná vajíčka s žitnou bulkou, nebo za volské oko se šunkou a zeleninou. Jakmile Vás tato klasika přejde, zkuste pošírované vejce. V hrnci dejte vařit vodu na sporák. přilijte do ní 1 lžíci octa. Vodu nesolte a ani nenechte projít varem! Jakmile se v hrnci objeví bublinky, hrnec odstavíme, uděláme lžící vír a rychle do něj z malé výšky rozklepneme vejce. Jakmile se žloutek obalí bílkem, postavíme hrnec ještě asi na 2 minuty zpátky na sporák. Vejce osolíme až při servírování.

Tip: Skvěle chutná na plátku opečené šunky, nebo na listovém salátu.