5 potravin téměř bez kalorií!

V dnešním článku si uvedeme deset potravin, které neobsahují téměř žádné kalorie a jsou vhodné do diety. Protože vaše dieta nemusí být pouze o rýži, zelenině a kuřecím. Pokud budete jíst každý den to samé, brzy vás to omrzí a vrátíte se ke svým (špatným) stravovacím návykům. A teď si už uveďme zmiňované nízkokalorické potraviny a pár informací k nim.

1. cuketa

Cuketa je skvělou potravinou do vašeho jídelníčku. Obzvlášť, pokud se nacházíte právě v dietě a máte snížený příjem.

Díky cuketě můžete zvětšit objem své porce, a tak se cítit po jídle více nasyceni. To platí, jak u různých masových směsí, kam se cuketa skvěle hodí, ale cuketu můžete použít i do sladkých jídel. Můžete ji nastrouhat do ovesné kaše, kdy kaši dodá objem, ale chuť neucítíte. Dále ji můžete použít do mugcaku či jiných zdravých receptů. Dalším tipem je cuketová omeleta, kdy stačí cuketu nastrouhat a smíchat s vejci.

Na 100 g obsahuje cuketa pouze 17 kcal.

2. salát

Jistě vás nepřekvapí, že další potravinou je salát. Salát je skvělý jak na zvětšení objemu jídla, kdy můžete využít salát ke každé variantě slaného pokrmu. Hodí se jak k rýži, tak k těstovinám či můžete smíchat pouze s masem a udělat si zeleninový nebo tuňákový salát.

Na 100 g obsahuje 17 kcal.

3. berries

Řadíme sem borůvky, maliny, ostružiny, jahody či jiné bobulovité plody obsahují také málo kalorií, navíc skvěle vylepší chuť sladkých pokrmů a dodají vám potřebné vitamíny.

Hodí se na ovesné kaše či můžete využít jako dochucení do dezertů.

Například u malin ve 100 g najdete 68 kcal. U jahod je to hodnota 38 kcal a borůvky mají 44 kcal.

4. citrusové plody

Kromě bobulovitých plodů, také v citrusových plodech najdete méně kalorií, ale spoustu vitamínů a minerálů. Z citrusových plodů můžete dělat také ovocné šťávy. Díky tomu zlepšit svůj příjem tekutin a přijmout i vitamíny.

Mandarinka obsahuje 43 kcal ve 100 g, pomeranč 50 kcal a grep pouze 42 kcal.

5. květák a dýně

Dalšími pomocníky do diety jsou dýně a květák.

Z obou surovin můžete uvařit nízkokalorické pyré, kdy zeleninu stačí uvařit, osolit či okořenit a poté rozmixovat. Pokud šetříte sacharidy na jiná jídla, takové kaše budou skvělou přílohou k masu či rybě.

Pokud nejste milovníky kaší, můžete květák a dýni uvařit ve vodě či páře a smíchat s masem.

Z dýně najdete mnoho receptů, jak už sladké verze, kdy podobně jako u cukety, díky dýni zvětšíte objem dezertů s minimem přidaných kalorií, tak slaných. Mezi slané recepty se řadí například dýňové rizoto či zapékané těstoviny s dýní.

100 g květáku obsahuje pouze 37 kcal, u dýně je to hodnota mezi 44 – 70 kcal.

Potraviny už znáte, teď už zbývá jen popřát hodně zdaru při vaření a dobrou chuť!